2008 m. lapkričio 24 d.

Rudeniškai žiemiška savaitė

Keistai ji prasidėjo. Pirmiausia neproporcingas kūno karštis už lango įsisiautėjančiai pūgai. Maniau, kad tiesiog išskris sniegas, kaip visada, ir ištirps greitai... na, taip dažniausiai būdavo su pirmuoju sniegu. Bet šįkart, kur tau, nusprendė ilgesniam laikui užsibūti. Na, aš, žinoma, tuo tik džiaugiuosi: žiemiška dvasia yra geriausias įkvėpimo šaltinis pradedant kūrybai baigiant kalėdinėm dovanom.

Tiesa, nustebino mane eskaluojami alfa.lt portalo teigiami pokyčiai. Hmmm...išlipau iš troleibuso anądien, pamačiau didelę reklamą, tada nieko nesupratau... Paskaičiau keletą blogų, tiesa, pasharintų, nes šiaip tokiais dalykais nesidomiu, ir vis tiek likau nesupratusi, kas ten tiems žmogystoms pasirodė taip novatoriška ir šiuolaikiška. Ką aš pastebėjau skaitydama eilinį kartą politikos apžvalgas ir komentarus – tai naujas įvaizdis. Ir ne, aš ne apie tą kvailą dizainą, kuris mane šiek tiek nervina, nes, pirmiausia, nukentėjo mano google readeris dėl šių pokyčių, užkraunamas žvėriškais informacijos kiekiais... ir sukeldamas šiek tiek streso... atsidarai, o ten vien politikos komentarų neskaityti daugiau negu 4000... na taip, smagumėlis...bet ne apie tai aš čia. Kažkaip mane labiausiai nustebino įdėta Grinevičiūtės nuotrauka.

Negi taip jau alfa nebežino, kaip pasididinti skaitytojų skaičiaus, kad įdeda tokią nuotrauką? Nežinau, net kaip interpretuoti, na, neskanu, ir kaip pasakytų mano gerbiama ispanų kalbos dėstytoja "Tai nepriimtina". Kažkaip dar neteko nė vienos panašios nuotraukos matyti jokiam kitam naujienų portale, net ten, kur rašoma ne apie rimtus dalykus, bet tebūnie... vėl kažkas sakys, kad tiesiog kabinėjuos.
Bet dar keletas paskutinių minčių šį vakarą apie mūsų žiniasklaidos rašliavas šią savaitę. Patiko man Valatkos straipsnis. Gana tiksliai pastebėta, aišku, neužsiminta, ką apie tai sako makroekonomikos teorijos, bet vis tiek, kad apie krizę nebūtina kalbėti baisiai surauktu ir nelaimingu veidu ir reiktų mokytis iš JAV prezidento. Taip, krizė blogai, bet jeigu apie ją šnekama bus tokiu tonu ir toliau, tai ji tęsis dar ilgiau. Žmonės - socialiniai gyvūnai, kuriems formuojama vizija yra labai svarbus dalykas. Čia reiktų dėkoti dėstytojai Ulvydienei, iki šiol makroekonomikos kursas geriausiai galvoje nusėdęs liko.
Kitas geras Valatkos pastebėjimas, tai neapgalvotas išlaidų mažinimas, negalvojant apie tai, kaip tas mažinimas kabutėse gali tapti išlaidų didėjimu. Visą laiką yra ir antra medalio pusė, ir trečia, bet Lietuvoje niekas nedaro kaštų ir naudos analizių tokiems sprendimams. Arba, jeigu jie ir daromi, kažkodėl nėra prieinami viešai. Atsimenu, praėjusiais metais ieškojau lietuviškų kaštų ir naudos analizės pavyzdžių - nė vieno, vėliau teko rasti keletą apmatų, tačiau Lietuvoje šio metodo naudojimas vis dar neistitucionalizuotas, kaip pavyzdžiui, Švedijoje, kur bet kuris projektas, kurio vertė daugiau negu 100 milijonų, turi būti pateiktas šiam instrumentui detalesniam įvertinimui. O be reikalo taip nėra Lietuvoje. Viskas remiamasi kažkokiais mistiniais skaičiais, be jokių skaičiavimų ir t.t. Čia galima būtų ilgai ir nuobodžiai vardinti pojektus... Lietuvai trūksta ne tik skaidrumo, bet ir galvojančių smegenų.
Kažkada mane prajuokino vienas draugas, pareiškęs, kad norėtų dirbti galvojamą darbą. Tai yra tiesiog galvoti ir mąstyti. Tuomet dar nesupratau, kam tai reikalinga. Skambėjo, kaip kokios šiek tiek išgėrusio menininko sapalionės, bet kažkaip paskutiniuoju metu pradedu galvoti, kad tokių būtent labiausiai Lietuvoj ir trūksta, bet gal ateityje atsiras. Viliuos.
Ir pabaigai, mane sužavėjo vienas Bernardinuose publikuotas komentaras, kuriame akcentuota tai, kas greičiausiai daugeliui tiesiog prasprūdo pro šalį, kad (laisvas citavimas) piktintis reiktų ne didėjančiais parlamentarų atlyginimais, bet pačia sistema, leidžiančia jiems tai daryti. Gerų pavyzdžių pateikta, kad juokingai atrodytų susirenkantys kokios nors vienos srities darbuotojai ir nusistatantys atlyginimą. Nors, gal iš tikrųjų reiktų pereiti prie tokios sistemos? Juokauju :D
Bet turėtų būt linksma.
Gražaus sningančio tamsaus vakaro ;)

4 komentarai:

Unknown rašė...

Smegenu lietuviai turi, legva isitikint pasizvalgius i zmones. Tik daug sh i juos prikrauta, todel uzmetus aki matosi sh kruvele, o ne protas. Kokie veiksmai tam pakeisti? Trumpai tariant - ilgalaikiai. Nes is prigimties sh traukia sh


Nuotrauka.. na, didelio cia daikto - apvalumo kampas matosi. Tiesa pasakius net nesujaudino. Tokia nuotrauka internete yra tas pats kaip vienuoles su pilna ziemine apranga nuotrauka "lietuvos ryte".

Monika rašė...

Pala, pala, nesujaudino? Ar politologės nuotrauka turi jaudinti vyrą? Tiesiog man šiek tiek ši nuotrauka prasilenkia su alfa deklaruojama savo pozicija bei žurnalistų etika, čia jau riektų kalbėti ne tik apie ją. Greičiausiai reiktų pasiūlyti kam iš kokių Foreign Affairs atlikti tyrimą. Nors jų gal ir nesudomintų, bet visgi, už ką gerbiu portalus, tai už gebėjimą nenukirst galvos viliantis parodyt moters iškirptę.

Unknown rašė...

Neturi.
Tarkim taip, jei turejo oficiasnę nuotrauką ir įdėjo šitą. Tai toks čia ir portalo rimtumas - manipuliuot bando žmonėmis ir tiek. Bet vat iš kur jie gavo tokią švarią politikės nuotrauką. Gal iš rinkiminio plakato.. :)

Monika rašė...

:D o taip... :D įdomus paaiškinimas :D