2009 m. gegužės 3 d.

Gera grįžti namo, bet kodėl Estija visgi netolygu Lietuvai?

Štai, jau ir vėl grįžus į lietuviškas debesų padanges. Vakar vakare buvo labai keista vėl išlipti mieste, kuriame jaučiasi smalkės, burzgia mašinos ir žmonės žiūri šiek tiek kreivai.

Nors, apie kelionės įspūdžius ir detales įrašus papublikuosiu vėliau, visgi mano rašymo tvarkingumas miegant 2 valanadas kas naktį nėra įspūdingas, bet užbėgant už akių šiek tiek bendrai papasakosiu, kuogi mes skiriamės. Lietuviai vs. estai. Ir šįkart greičiausiai galima būtų ginčytis iki nukritimo... po to, kai pabūni šalyje ir pamatai tikrąjį šalies veidą, o ne tiesiog skaičiukus iš statistikos departamento, susidarai dažniausiai kitokį įspūdį.


Taip taip. Turiu aš kursą šį pusmetį - šiaurės šalių studijos. Ir prieš pat išvaižiuojant į Tartu spring school'ą (Tartu pavasario mokyklą) kaip tik skaitėm ir diskutavom apie Baltijos šalių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos buvimą Skandinavijos šalimis. Ir sakyčiau mus visus tikrai įtikino gerbiamo mūsų dėstytojo Mindaugo Jurkyno straipsnis ir tyrimas - mes gale seminaro net ir sutarėme, kad Lietuva lygiai taip pat kaip Estija gali būti šiaurės šalis bei kad visos Baltijos šalys visgi daugiau orientuojasi į Baltijos šalis arba Baltijos jūros šalis nei į Skandinaviją ar šiaurę. Bet visgi. Ši kelionė ir pavasario mokykla kardinaliai pakeitė mano požiūrį.

Estija yra kitokia nei Lietuva. Taip, daugelis pasakys, kad ekonominiai skaičiukai, ypač prasidėjus krizei, beveik visai nesiskiria ir vos ne stoiškai teigs, kad mes vienodi, bet taip iš tiesų nėra. Taip, mano tėtis aiškino, kad man pasisekė, nes buvau Tartu, kuriame mažai rusų ir rusiško mentaliteto, bet ar tikrai taip?


Visgi aš iš savo asmeninių patirčių Estija jau priskirčiau prie Šiaurės šalių bei artėjančią prie gerovės valstybės. Pirmas ir labai paprastas pavyzdys - jų universitetai. Lietuvoje, jei norėtum ateiti į paskaitas ir seminarus turi būti arba studentas, arba laisvasis klausytojas. Už ką taip pat reikėtų susimokėti. Tartu viskas kitaip. Bet kas gali ateiti į paskaitas ir seminarus. Tai rodo ne tik universitetų ir akademinės bendruomenės atvirumą visuomenei, bet ir leidžia visuomenei šviestis ir tobulėti visą gyvenimą. Čia netgi pagalvoju, kad tas Europos Sąjungos šūkis "Never stop learning" iš tikrųjų galioja - žmonės, kurie turi noro, gali bet kada šviestis...

O vien faktas, kad pas juos Umberto Eco paskaitos reklamavimas prilygsta Lietuvoje reklamuojamiems visokiems alui, rūbams ir t.t. rodo, kad miestui įdomu ne tik kur pavalgyti, kuo apsirengti ir ko išgerti. Čia, aišku, dar reiktų pridurti, kad vien Umberto Eco paskaitos buvimas Tartu Universitete jau yra nemažas pranašumas... o kur dar tai, kad visgi tų studentų nėra ten jau tiek daug - gal tik 20 procentų. Tad manau, kad panašiai turėtų tiek pat būti ir Vilniuje. Nes aš seniai nebetikiu pasakomis, kad Vilniuje gyvena apie milijonas gyventojų... ypač po to, kai grįžau iš Frankfurto.

Kitas dalykas. Internetas. Bet kurioje miesto vietoje jis veikia. Ir nemokamai, viešai visiems prieinamas. Tad galima tik įsivaizduoti, kaip žmonės ten gyvena...
O baseinai (kurie kainuoja centus palyginus su lietuviškais, o dar pridėjus perkamosios galios skirtumus, tai gaunasi vos ne už dyką), parkai, viešosios erdvės, fontanai ir šilti ir beišypsantys žmonės... tiesiog gera ir smagu.
Gera ir Lietuvoje... grįžus... tiesa, vėl senos vėžios... bet ką padarysi. Yra laikas tūsintis, yra laikas mokytis ir dirbti. Tad pasiraitojus rankoves tenka tiesiog kibti ir nebegalvoti, kaip čia viskas būtų jeigu būtų.

Einu gerti arbatos bei švęsti tos gražios šventės, pasitaikančios tik kartą metuos. Linkėjimai.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Klausyk, o man čia pasivaideno, ar mačiau tave nuotraukoje iš VU, kai ten Ispanijos karalius lankėsi? Ne tau jis ten ranką spaudžia? :))

Monika rašė...

Ne, nepasivaideno. Kaip tik ruosiaus publikuoti irasa apie tai, bet kadangi vakar ir podi buvo... ir dar visi gausybe komentaru apdalinejo, kaip ten taip viskas, tai neskubu per daug skelbtis. Siaip buvo smagu pasneket ispaniskai ne su lietuviu tautybes zmogum... o cia vizualiai su garsu http://viastream.player.mtgnewmedia.se/inner.php?TvSkin=tv3_lt&PKCatID=1762