2009 m. lapkričio 6 d.

Kokios norime Europos?

Tiksliau reikėtų klausti, kokios norime Europos Sąjungos, kaip norėtumėme čia gyventi po 5 ar 10 metų čionai.

Iš tiesų pagalvojau, pradėjusi dirbti su projektu "Que Europa queremos", kad reikėtų padaryti normalią apklausą apie tai, ko europiečiai nori. Tokiais visiškai paprastais klausimais. Rinkimai į Europos Sąjungos parlamentą, kurie tarsi turėtų parodyti žmonių preferencijas, yra visiškai bereikšmiai.

Bent jau aš taip manau. Rinkimai, į kuriuos ateina mažiau negu 40 procentų kiekvienos šalies rinkėjų, tikrai nesurenka parlamento, kuris atspindėtų žmonių pozicijas. Juo labiau, kadangi yra baisiai daug įvairių techninių detalių, kaip organizuojamas darbas parlamente ir panašiai, net jei ir 100 procentų būtų rinkimų aktyvumas, tai parlamentas dar neatspindėtų tikrosios žmonių valios.

Ir man labai keista, kodėl net per tuos varganus rinkimus nėra paklausiama europiečių, ko jūs norite iš Europos projekto, ko tikitės, arba ką norėtumėte keisti.

Tiesa, ispanai bando šią situaciją taisyti. Ruošdamiesi 2010 prezidentavimui, bando bent susiformuoti ispanų norus ir viltis atitinkančią poziciją. Ne vienas rimtesnis think tankas Ispanijoje jau klausia visuomenės, ką norite keisti? Kokios Europos norite?

Klausia, žinoma, ne tik ispanų, bet abejoju, ar koks lietuvaitis ieškotų internete svetainių ir informacijos, kur galėtų išsakyti savo poziciją šiuo klausimu. Žmonių reikia tiesiog klausti. Prieiti ir klausti.

Aišku, "smegenų centrai" ir yra tam, kad dar pagalvotų už piliečius į priekį, ko jie norės, ko galbūt vilsis ir panašiai. Bet aš labai dažnai čia paskaičiusi įvairius pasiūlymus ir protestus pagalvoju, ar jau tikrai nebėra likę nieko tokio esminio, kad reikia užsiiminėti visokiom postmaterialistinėm nesąmonėm. Ar mes tikrai taip jau viskuo patenkinti?

Ir apmaudžiausia, kad aš nesuprantu, kur nukeliauja tie visi pinigų išplovimui tiesiog skirti projektų "Pasiūlyk idėją Europai" ir panašiai rezultatai... na, jau bent vaikų nuomonės paklausytų, jei suaugusių neįdomi.

Šiuo metu kuriu pasiūlymų rinkinį, paprastai kalbant veiksmų planą arba strategiją, kuo turėtų užsiimti ispanai, pradėję 2010 metų prezidentavimą Europos Sąjungoje. Prieš metus, kaip tik tokiu metu, bestudijuodama Europos Sąjungos integracijos kurse, mano galvoj buvo uraganas minčių, kaip ten kas, kur ir kodėl turėtų būti padaryti... bet dabar, praėjus metam, kažkaip ramiau... o užrašai kažkur Vilniuj likę, tad jei turit kokių minčių... labai laukčiau, nes gali būti jog yra net ne viena ir ne dvi, bet keletas sričių, kurios visiems kažkur toli užkritusios, ir taip ir liks nepastebėtos.

"In the mood for ideas". Kaip tam filme "Meilės laukime", taip aš laukiu idėjų - iš dangaus, iš saulės, gatvės, parduotuvės, vaikų, kačių, šunų, suaugusių... ir t.t.

Komentarų nėra: